RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Isnin, 12 Mei 2014


Kehidupan ini perlukan keseimbangan. Seimbang dalam erti kata yang sebenar. Al-Quran telah menjelaskan, kehidupan itu ada dua. Pertama, kehidupan di dunia. Kedua, kehidupan di ahkirat.

Kehidupan di dunia, adalah satu kehidupan yang perlu dinikmati dengan penghambaan diri kepada Allah dan mengurus tadbir dunia sebagai khalifah Allah.

Pengisian hidup di dunia harus seimbang dalam kehidupan secara individu, keluarga dan juga masyarakat. Keseimbangan ini akan membuahkan kebahagian.

Neraca timbangan itu diperkukuh kejadian manusia itu dengan unsur yang membolehkan dirinya membuat pertimbangan, iaitu akal dan hati.

Kehidupan yang kedua adalah kehidupan di akhirat. Ia adalah kehidupan yang menerima pertimbangan baik dan jahat sepanjang hidup di dunia. Barang siapa yang berat timbangan baiknya, maka bahagialah hidupnya, jika sebaliknya, maka sengsaralah diri.

Amin.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com