RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 1 April 2009

ILUSI DUNIA

Benar kata-kata para ahli sufi. Mereka yang bergelar Ahli Sufi juga merujuk kepada Al-Quran dan Al-Hadis. Lantaran terjerumus mendalam dengan sifat kezuhudan, mereka terlatah dengan pelbagai paparan menjadikan kita keliru memahami apa yang mereka katakan.

Antara kata-kata mereka yang selalu didengar;

"Berhati-hatilah dengan tipu helah dunia"

Kata-kata ini terkadang difahami dengan menjadikan mereka sebagai sasaran bahawa mereka itu anti-nikmat yang berada di atas muka bumi ini. Namun apabila dihayati dengan kehidupan realiti, sememangnya dapat kita sedar betapa kata-kata ini benar.

Kepincangan demi kepincangan yang ada terpapar di dada-dada akhbar malah dengan apa yang kita rasai sendiri, batapa kalau kita tidak dapat mengawal corak hidup kita, kita akan melakukan apa saja untuk mendapatkan apa yang ingin kita miliki di dunia ini.

Benar pula kata-kata Ahli Fekah. Mereka bersungguh menyatakan betapa perlu kita hidup berlandas acuan Syariah yang benar agar kita tidak tersasar dengan ILUSI DUNIA...

SALAM...

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam ustaz..ilusi dunia ermm..ramai yg terpesong skrg ni dgn ilusi dunia..mengambil kira segala komitmen kita di dunia ini..apa yang baik banyak terabai..antara faktor yang kita boleh lemah.. dgn mesin mesin pun kita boleh terkhayal..ramai yang sedar tentang ilusi dunia ini..tapi mereka kalah dengan bisikan Syaitan..

Minta ustaz terang kan golongan mana yang sering terdedah dgn ilusi dunia ini..org kaya atau miskin..atau yang sering nak mengejar populariti?..

Tq ustaz...salam

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com