RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 28 April 2009

BERSATU BINA KEKUATAN

Allah s.w.t menjelaskan kepada kita tentang bentuk hubungan antara kita (yakni orang-orang Islam) dengan orang-orang Yahudi dan Nasrani di dalam al-Quran, antara lain di dalam Surah Al-Baqarah, Ayat 120;Maknanya: Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

Ayat ini menunjukkan kepada kita betapa kaum Yahudi dan Nasrani akan berusaha sedaya upaya meraka untuk memastikan kita akan mengikut jejak mereka dalam semua bidang pemikiran, perbuatan dan cara hidup. Oleh yang demikian, marilah kita berhati-hati dan bertindak secara bijaksana dalam memastikan kita melakukan yang terbaik untuk tidak mengikut kehendak mereka.

Kita perlu berusaha dengan berkerja lebih kuat dan bersatu serta berkerjasama sesama kita dalam memastikan agar kita dapat merealisasikan sebagaimana dijanji Allah s.w.t untuk kita, sebagaimana Firman-Nya dalam Surah Ali Imran, Ayat 110;Maknanya: Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik.

1 ulasan:

kai@Aegis berkata...

Ya mmg benar ramai yg tergolong dlm kumpulan yg fasik. Sy masih ingat ada satu ayat AQ yang berbunyi spt "jangan kamu ikuti apa yg tidak kamu ketahui", ada juga yg lain spt "dikalangan mereka hanya menurut apa yg nenek moyang mereka kerjakan".

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com