RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 24 Jun 2008

TAHAP KESABARAN

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Terima kasih kepada Saudara RELEVAN yang selalu bersama 'Kalam Damai' moga interaksi antara kita dapat manfaat dan mendapat keredhaan-Nya.

Persoalan Saudara RELEVAN tentang 'tahap kesabaran': Bagi mereka yang mengharap keredhaan Allah dan sentiasa ingin bersama-Nya bagi mereka itu tiada tahap kesabaran. Bagi mereka hanyalah sentiasa menyusun langkah dalam menghadapi segala cabaran ciptaan Allah buat mereka.

Mengapa begitu? kerana Allah ciptakan semua itu adalah untuk kita diuji samada kita yakin tentang pertolongan Allah s.w.t atau tidak.

Cuma perkara yang perlu kita faham adalah; Apakah kita sudah menggapai tahap ilmu untuk menyelesaikan sesuatu masalah? Bagaimana cara kita menangani masalah? Apakah kita faham benar tentang masalah? Apakah kita telah lakukan perkara perlu untuk menyelesaikan masalah atau cabaran itu? Apakah kita serahkan sepenuh jiwa raga kita kepada Allah setelah berusaha segenap segi untuk melepasi cabaran itu?

Persoalan yang telah diutarakan adalah bersifat universal. Tetap boleh diguna dalam apa jua cabaran sekalipun. Mungkin perbezaannya bentuk masalah atau cabaran yang dihadapi.

Perasaan keluh kesah tidak dapat kita hindari. persoalan apakah Allah mengerti apa yang terjadi? mengapa Allah masih belum mengangkat musibah ini? perasaan hampir putus asa...dan sebagainya sering datang untuk meragukan kita...

Hayati Surah Ad-Dhuha di bawah mungkin ianya dapat melembutkan hati kita atau mengubati kesulitan kita hadapi setiap hari...

Surah ini diturunkan antara sebabnya kerana Allah memujuk hati kekasihnya Muhammad s.a.w ketika baginda berasa Allah melupakannya pada saat dan ketika cabaran dan masalah yang dihadapi baginda pelbagai perkara. Sejak dilahirkan sebagai anak yatim, baru membesar kematian ibu, saat baru rapat dengan datuk, datuk meninggal. setelah itu, bapa saudara. Kemudian isteri...ancaman pelbagai dari sanak saudara yang musyrik, kaum kafir mengeji...sekatan ekonomi dan lain-lain...Maksudnya:Demi waktu dhuha, Dan malam apabila ia sunyi-sepi -(Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik). Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya. Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda - berpuas hati. Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan? Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu - Al-Quran)? Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan? Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya, Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik; Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com