RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Jumaat, 27 Mei 2011

SIRI 6: TIPS KHUSYUK SOLAT

....sambungan

SOLAT dan REALITI KEHIDUPAN.

Tiada yang perlu digusarkan. Jiwa yang teburu-buru, lambat atau lembam, malas dan sentiasa berdukacita tiada dalam kamus ketenangan dan kesejahteraan. Syahadah yang diungkap bukan untuk kita terus berada dalam situasi itu.

Syahadah memperbaharui jiwa. Ianya dianugerah melalui hidayah atau keturunan. Apabila seseorang itu sedar akan syahadah itu, maka perjalanan selanjutnya adalah dia dalam penyaksian bahawa Tiada Tuhan Melainkan Allah, Muhammad Itu Utusan Allah.

Begitu juga hal perjanjian kita di alam roh lagi, kita telah menyaksikan bahawa Allah itu Rabb (Yang Maha Menjadikan/Yang Maha Mentadbir) kita. Hal ini sudah tentu sukar diingat, sedang apa yang kuta lakukan pada tepat umur kita 10 tahun 3 bulan 1 hari, pada minit yang ke 5 pun kita telah terlupa, apatah lagi ketika di dalam kandungan. Namun, hakikatnya semua itu telah pun kita lalui dengan sebenarnya.

Sejak sebelum ada awal bagi-Nya hingga tiada pula akhir bagi-Nya, Allah tetap sebagaimana itu jua, Dia Maha Kaya, Maha Mengetahui, Maha Melihat dan sesungguhnya sifat kesempurnaan itu selamanya begitu. Oleh itu, jika kita katakan dulu lain, sekarang lain, adalah tidak bermakna, sedang perintah solat fardhu itu adalah wajib sejak diperintahkan hingga kini dan ianya adalah satu anugerah untuk seluruh kehidupan manusia umat Muhammad s.a.w.

Oleh yang demikian, solat itu adalah realiti untuk kebaikan seluruh kehidupan manusia itu sendiri.

...bersambung

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com