RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Khamis, 26 Mei 2011

SIRI 5: TIPS KHUSYUK SOLAT...BERSAMBUNG...

SOLAT dan ALAM tak dapat dipisahkan. Apa yang kita ungkap dalam solat merentasi penglihatan mata, pendengaran mata, juga fikiran sedar.

Ungkapkata yang diucap di dalam solat bukan kata-kata biasa. Bahasa tutur pula merangkumi segenap aspek hidup, merentasi juga alam ghaib yang tidak tercapai mata, telinga dan akal manusia, melainkan dengan jalan panduan Al-Quran jua.

Ungkapkata bermula niat suci ingin mempersembahkan lenggung gerak, tutur kata, sembah hormat pemuh kemuliaan kepada Pemilik sekelian alam, bukanlah satu persembahan yang kecil. Ianya lebih besar dari segala lengguk gerak, tutur kata biasa.

Pengetahuan tentang alam jagat membina solat yang khusyuk. Bermula dengan niat, takbiratul ihram, Al-Fatihah, Ayat-Ayat Lazim, Rukuk dan Tasbihnya, Sujud dan Tasbihnya, Iktidal, Duduk Antara Dua Sujud serta Tasbih dan Istighfarnya, Tahiyyat Awal dan Akhir, begitu juga salam sejahtera yang menutup pertemuan.

Semuanya itu, memerlukan perancangan dan persediaan yang amat rapi. Yang dihadap bukan makhluk, tetapi Khaliq yang mencipta dan mentadbir sekelian alam. Yang Maha Mengerti tentang diri yang tegap berdiri 'di dadapan' Yang Maha Agung.

Setiap detik merindui saat itu...

...Bersambung...

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com