RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 24 Mei 2011

SIRI 2: TIPS KHUSYUK SOLAT


...Sambungan

Alangkah beruntungnya rasa diri apabila diberi wang berjuta ringgit, harta yang melimpah ruah, rumah besar, makanan yang sedap-sedap, melancong ke sana dan ke mari dengan tanpa halangan dan pelbagai lagi menjadi kegilaan manusia di bumi ini.

Hal ini cukup jauh berbeza apabila masuknya waktu solat. Amat sukar bagi diri seseorang untuk merasai kegembiraan itu apabila laungan azan berkumandang, panggilan mengadap Ilahi seolah menjadi satu bebanan. Sedang hal itu sepatutnya menjadi sesuatu yang ditunggu-tunggu akan ketibaannya setiap detik dan ketika.

Kata-kata begini bukanlah baru dalam tulisan atau ceramah atau bentuk-betuk peringatan yang lain. Malah mereka yang berpengkhususan pengajian Islam pun tidak terlepas dari hal ini.

Solat, tiada kan dapat dirasai akan keindahan dan rasa menghargainya kerana mungkin ianya sudah pun menjadi lazim untuk ditunaikan dan amat mudah mendapatkan tempat untuk urusannya.

Secara sedar atau tidak, kebanyakan apa yang kita dapat secara percuma jarang dihargai.

Pembelian kaca mata yang berharga ratusan ringgit, malah ribuan menjadi amat berharga berbanding mata yang terdakap pada diri sendiri. Baju yang berharga ratusan ringgit menjadi sesuatu yang disebut-sebut, sedang tubuh badan yang ada, lebih utama.

Begitulah solat yang telah diwarisi turun-temurun. Tidak sukar ianya diperolehi. Malah ada pula yang menganggap ianya satu amalan tradisi nenek moyang sahaja.

Sedang solat itu diterima oleh Rasulullah s.a.w di alam yang tinggi di Sidratul Muntaha pada malam Isra' dan Mikraj daripada Pemilik Sekelian Alam Yang Hakiki.

Tiada kehebatannya akan solat itu, jika sekadar beban kepada kesuntukan masa...

...bersambung...

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com