RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 4 Mac 2009

BICARA KETUHANANTerima kasih kepada 'Jejakadesa' atas persoalan yang tuan utarakan. Sememang kisah Nabi Ibrahim a.s yang telah kita paparkan di udara PahangFM dalam tajuk 'Matahari' yang lalu mungkin menimbulkan persoalan yang tuan nyatakan diruangan Cit Cat Room blog ini.

Persoalan dimana Allah? Persoalan ini sememangnya satu persoalan yang sangat kritikal. Untuk menjawab persoalan ini kita perlu mendalami Ilmu Ketuhanan. Ilmu Ketuhanan juga dikenali sebagai Ilmu Tauhid, Ilmu Aqidah, Ilmu Usuluddin, Ilmu Fiqhul Akbar dan ada lagi nama-nama yang lain yangmana pokok bicaranya adalah tentang ketuhanan.

Menjawab persoalan itu, pernah dan telah dibicarakan dalam pengajian yang sistematik hasil susunan ulamak Al-Asyairah dan Al-Maturidiah. Mereka telah menyusun dan membahaskan tentang ketuhanan dan hasilnya kita bicarakan sehingga kini iaitu Sifat 20. Pengajian mereka telah diterjemah dalam Bahasa Melayu dan kita telah memahaminya sejak zaman berzaman.

Dalam membahaskan di mana Allah s.w.t?; pengajian klasik ini telah menyatakan bahawa "DIA (ALLAH) itu tidak di dalam, tidak di luar, tidak di atas, tidak di bawah, tidak di depan, tidak di belakang, tidak di kiri, tidak di kanan...kerana DIA tidak beruang dan tidak bertempat...Persoalannya kalau kesemuanya sudah dikatakan tidak maka hasilnya adalah tiada...dan akhirnya dalam ketiadaan itulah ada."

Susun atur ungakapan di atas adalah berasaskan kepada dalil-dalil yang terdapat di dalam Al-Quran Al-Karim serta Hadis Rasul yang mulia.


SUKAR? SUSAH?...memang sukar dan susah tetapi mudah. Adalah sukar untuk kita berdiskusi melalui blog dan diudara PahangFM semata-mata...ianya memerlukan mengajian yang khusus dan memerlukan talaqi (bersemuka) dengan guru yang muryid.

Dalam membicarakan perkara ini juga jika kita tersalah langkah maka kita akan terpesong dari landasan yang sebenar. Oleh yang demikian, kita mestilah berhati-hati dan dapatkan sebenar-benar penerangan tentangnya.

Apa yang pasti kekuatan Islam adalah pada aqidahnya. Marilah kita sama-sama mendalami dan menghayati kehidupan ini dengan mengenali-NYA dengan senyata mungkin. Marilah kita pastikan agar ISLAM sentiasa berada di tempatnya yang tinggi.

Salam Buat Semua.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com