RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 17 Mac 2009

ALAM NYATA DAN ALAM GHAIB

Perscaya atau tidak sekeliling kita dipenuhi makhluk Allah s.w.t yang lain. Antara yang perlu dan wajib kita percaya adalah perkara-perkara ghaib. Semuanya antara lain malaikat, iblis, syaitan, syurga, neraka dan lain-lain.

Kewajipan mempercayai semua ini suatu kemestiaan bagi memperakui seseorang itu seorang muslim atau sebaliknya.

Melalui Kalam Dalam kita telah memperkata tajuk-tajuk alam nyata. Antara lain termasuklah buah-buahan, tumbuh-tumbuhan, matahari, bulan, binatang, tanah dan lain-lain. Semua perkara yang telah kita sebutkan adalah merupakan perkara-perkara nyata dan mempunyai kehebatan dan kegunaan yang menakjubkan buat kita makhluk manusia.

Boleh dikatakan kita amat meyakini kewujudan oksigen, hidrogen, karbon dioksida dan gas-gas yang lain. Ini kerana ianya dapat dibuktikan dengan dikatakan proses saintifik. Begitu juga kita diajar dan mempercayai bahawa bumi ini diliputi oleh ruangan atmosfera yang tropospera, mesosfera dan seterunya dan mempunyai peranan yang tersendiri untuk mengelak manusia dari panas terik matahari.

Ruangan atamosfera dan juga gas-gas yang telah disebutkan sukar dibukti oleh mata kasar namun dapat dibuktikan dengan kaedah tertentu bagi menzahirkan kewujudannya. Maka hasilnya kita percaya akan kewujudannya.

Sesetengah kita amat sukar untuk mempercayai alam ghaib dalam rukun iman misalnya, namun kekuatan kepercayaannya terhadap gas-gas yang telah disebutkan amat kuat sekali sehingga kecenderungan untuk menghargainya amat tinggi, namun tidak pula kepada alam ghaib yang melibatkan keimananan yang telah disebutkan.

Barang yang pasti wujudnya malaikat, syaitan dan lain -lain tetapi kepercayaan terhadapnya umpama cerita dongeng bagi seseorang di zaman sains dan teknologi ini. Terkadang tergetus di hati apakah dongengan kisah hantu sama dengan dongengan wujudnya malaikat, syurga, neraka, pahala dan dosa.

Sekadar melalut memikir... :) terima kasih.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com