RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 20 Mac 2013

SEMALAM, HARI INI DAN ESOKSebagai seorang muslim, kita sedia maklum, tiga persoalan utama sentiasa menghiasi ingatan kita terhadap kehidupan kita yang menjadi sendi setiap perbuatan kita di dunia ini.

Persoalan Pertama : Dari mana kita datang?

Persoalan Kedua : Di mana kita sekarang?

Persoalan Ketiga : Ke mana kita akan pergi?

Secara lazim dan biasa menjadi jawapan kita sememang mudah diungkap, termasuk saya. Datang dari alam roh, kemudian hidup untuk tempoh tertentu di atas muka bumi ini, seterusnya akan kembali kepada Allah untuk diperhitung amalan di dunia.

Itu secara ringkasnya, namun ia sepatutnya lebih dari itu. Kita seharusnya mempunyai perancangan yang ditil terhadap hidup kita, ahli keluarga, masyarakat, negara dan ummah secara amnya.

Kerja-kerja merencana kehidupan ini harus didasari kepada iman yang teguh kepada keyakinan dan sifat mahmudah yang kuat. Ini kerana penghasilannya harus realistik dan memenuhi Qada' dan Qadar Allah s.w.t yang telah ditentukan Allah s.w.t jua.

Oleh itu, saya dan juga kita semua tidak boleh lepas daripada kewajipan berikhtiar dalam memastikan apa yang dikehendaki Allah s.w.t kita turutkan, apa yang dilarang, kita tinggalkan.

Usaha yang berterusan untuk memastikan kehidupan yang kondusif yang membina satu kehidupan yang sejahtera, bahagia, harmoni dan makmur adalah tugas kita semua.

Hidup di dalam negara kita Malaysia, kita mempunyai ruang dan peluang yang luas untuk itu. Kita berada dalam kondusi yang sangat menggalakkan untuk menjadi insan yang baik lagi berperkerti mulia dan menikmati peluang kekayaan dan kesenangan yang sangat luas.

Suasana ini, harus tidak kita lepaskan. Ini adalah nikmat Allah yang tidak terperi hebatnya. Allah memberi ruang dan peluang ini kepada kita semua. Rebutlah dan syukurilah. Moga Allah melimpahkan segala rezekinya berpanjangan. Amin.

Salam Kalam Damai.


http://www.pemandu.gov.my/gtp/annualreport2012/upload/BM_GTP2012_AR_Full.pdf

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com