RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 6 Januari 2010

KALIMAH ALLAHMaknanya: Katakanlah: "Sesungguhnya yang diwahyukan kepadaku (mengenai ketuhanan ialah) bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang bersifat Esa, maka adakah kamu mahu menurut apa yang diwahyukan kepadaku (memeluk Islam)?" Surah Al-Anbiya', Ayat 108.

Allah adalah Tuhan setiap manusia dan sekelian alam. Dialah yang mencipta dan mentadbir sekelian alam. Allah adalah khusus untuk Islam kerana Islam memberi kesimpulan tentang-NYA dengan tepat. Allah Maha Esa, Allah Maha Sempurna, Allah jauh dari sifat kekurangan. Allah tidak beranak dan tidak diperanakkan.Maknanya: Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan kebijaksanaanNya ialah kejadian langit dan bumi, dan perbezaan bahasa kamu dan warna kulit kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang berpengetahuan.Surah Ar-Ruum, Ayat 22.

Perbezaan Bahasa di antara manusia di muka bumi ini adalah tanda kekuasaan Allah. Bahasa Melayu sejak zaman dahulu lagi pada zaman Kesultanan Melayu Melaka telah menjadi bahasa penyebaran agama Islam di rantau Nusantara dan menjelaskan prihal agama Islam itu sendiri. Istilah 'Tuhan' dan kalimah Allah ada perbezaan di dalam Bahasa Melayu. 'Tuhan' adalah merujuk kepada sesuatu yang dianggap agong dan berkuasa bagi penganut beragama dan adat. Penggunaan perkataan 'Tuhan' adalah bersifat umum dan merujuk kepada kehidupan hormat-menghormati dalam kemajmukan dan pergaulan serta pemahaman dalam kehidupan pelbagai kaum sejak zaman perdangangan dahulu lagi. Kalimah Allah adalah merujuk khusus kepada yang empunya Zat Yang Maha Suci dan Maha Sempurna dari sifat-sifat kekurangan.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com