RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 12 Ogos 2009

ISTILAH DAKWAH & ISLAH

Terima kasih Ust Sufi & Kai,

PERSOALAN;

ustaz sufi: Assalamualikum ustaz.Maksud dakwah tu apa ye??maksud terbatal kalimah laillahaillallah tu ape ye?Bagaimana atau apakah punca-punca ia boleh terbatal..???habis kalau terbatal macammana nak pulihkan...?

RESPON;

Pada kebiasaan penggunaan dari sudut bahasanya DAKWAH digunakan untuk menyeru orang bukan Islam untuk memeluk Islam, ISLAH pula untuk digunakan dari sudut bahasanya bagi menyatakan kerja-kerja pemulihan dikalangan orang Islam itu sendiri.

Namun, KEDUA-DUA PERKATAAN ini telah digunakan sebagai istilah lazim yang difahami di kalangan kita kini hampir sama untuk menyatakan seruan kearah kebaikan dan Islam itu sendiri.

Terbatalnya kalimah LA ILAHA ILLALLAH merupakan suatu persoalan yang sangat rumit untuk dibahaskan. Ini adalah kerana ianya mengikut perspektif agama yang dipegang sesuatu golongan itu. Namun ianya perlu merujuk kepada pendapat yang kolektif dan mengikut landasan peraturan dan perundangan yang betul.

Rasulullah s.a.w pernah persabda yang bermakna: "Kita/Kami (Rasulullah s.a.w) menghukum secara zahir, Allah Yang Maha Mengetahui apa yang tersirat"

Sebagai Manusia dan institusi dalam kalangan manusia itu sendiri maka semestinya ianya perlu disusun dengan teratur dan terurus dengan baik dan menghasilkan keamanan dan kesejahteraan sebagaimana makna dari sudut bahasanya ISLAM itu dalah sejahtera, selamat, aman, harmoni dan sewaktu dengannya. Selain memberi pengertian tunduk dan patuh kepada keESAan Allah s.w.t itu sendiri.


Menelusuri hadis di atas, maka Perlembagaan Negara kita yang tercinta telah mengurus, mengatur malah telah memperundang-undangkannya dalam JADUAL KESEMBILAN, SENARAI NEGERI, Senarai 2 - Senarai Negeri, yangmana melalui peruntukkan ini maka perkara menentukan Islam atau tidak seseorang itu adalah ditentukan oleh Mahkamah Syariah.

Perlu dijelaskan disini, melalui Mahkamah Syariah berdasar segala hujah dan segala pembuktian zahir serta niat yang terzahir (meas rea dan actus reus, dalam istilah perundangan atau niat dan perbuatan yang terzahir dalam perlakuan) yang diutarakan dihadapan Hakim. Maka dengan segala apa yang didapati terzahir di Mahkamah itu, maka hakim membuat keputusan.

Walau bagaimanapun...melalui tulisan ini...adalah untuk kita gunakan sebagai panduan hidup kita tanpa melibatkan proses yang 'complicated' tersebut....(",)

NIAT dan PERBUATAN YANG DIZAHIRKAN adalah dua perkara yang sangat penting...tertakluk kepada apa yang kita bincangkan...Islam atau tidak...mari kita ikuti perkataan dibawah;

FASIQ: orang mengaku beriman kepada Allah dan Rasul dan iktikqad di hatinya sememang demikian tetapi berlarutan dalam perkara dosa atau larangan perbuatan zahir yang ditegah Allah.

MUNAFIQ: orang yang pada zahirnya beriman dan melakukan secara zahirnya perbuatan yang disuruh Allah sebenar dan hakikat di hatinya adalah tidak beriman dan dia berpura-pura sahaja.

BEZA FASIQ DAN MUNAFIQ adalah orang yang FASIQ adalah orang masih beriman kepada Allah dan Rasul sedang orang MUNAFIQ adalah orang yang tidak beriman.

Untuk pemulihan...(",)...apa yang penting...KERJASAMA...bila semua orang hendak pulih...dan empunya diri bersedia dan berkehendak untuk itu...(",)...


Jumpa lagi...(",)

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com