RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Rabu, 29 Julai 2009

KONGSI KEBAIKAN

Sesetengah kita ada yang merasakan dirinya baik, dan mereka sememangnya baik. Sesetengah kita ada yang merasakan dirinya baik, dan sebenarnya mereka jahat. Sesetengah kita ada yang merasakan dirinya jahat, dan sebenarnya baik. Dan sesetengah kita merasakan dirinya jahat, dan memang dia jahat.

Siapapun kita dalam golongan di atas, kalau kita sudah baik, kita ada tanggungjawab untuk membaikkan orang lain. Manakala kalau kita jahat jangan nak orang lain jahat sama.

Kerja atau amal untuk kita lakukan bagi kepentengan diri lebih mudah, bermotivasi, bersemangat, berimpian serterusnya lahir kesungguhan untuk kita merealisasi atau mengerjakannya. Tidak kira amalan memperbanyakkan solat, zikir, puasa, dan sebagainya berkaitan diri. Maka dengan amalan itu kitapun bersemagat untuk mendapat pahala. Akhirnya kita masuk syurga.

Jika amalan yang melibatkan orang lain. Mengajak orang lain dengan penuh kasih sayang ke arah kebaikan, kita akan selalu meradang, menganggap orang lain tidak mahukan kebaikan dan sebagainya.

Sedih juga dalam diri, kita banyak kekuatan, kita banyak ilmu, kebaikan, harta, kasih sayang, tenaga, kalau berlaku penggabungan masa akan berlipat ganda....:-(

Hehe..emosilaaa...pulak...

Hakikatnya kalau kita seorang kita hanya ada masa 86,400 saat sehari...tetapi kalau kita gabungkan dengan semua orang untuk kebaikan kita akan peoleh billion-billion saat satu hari...:-)

Pada hemat saya, amal pribadi lebih mudah berbanding amal untuk orang lain...

Akhirnya...kita akan menemui perkataan 'KORBAN'.

Sebelum 'KORBAN', 'PUASA' dulu...'AIDIL FITRI'....

Salam sayang buat semua...selamat...amiin.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com