RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Isnin, 7 Oktober 2013

AIDIL ADHA 1434

Salam ingatan buat semua di kalamdamai.blogspot.com.

Maaf, sudah lama tulisan tidak dicoretkan di sini. Kerinduan mencari idea yang sesuai untuk dituliskan di sini dapat diluahkan pada saat awal pagi ini.

Dunia akan musnah dek kiamat suatu hari nanti. Nyawa akan berpisah juga daripada jasad suatu hari nanti. Mengapa sudah lama tiada menulis, saya mengisahkan akan kematian. Sekembalinya saya dari Tanah Aceh, perasaan saya tersentuh akan ayat-ayat Al-Quran tentang keadaan hari kiamat itu yang akan berlaku.

Antara menjadi ingatan dan hafalan mudah kita antaranya yang terkandung dalam surah Al-Qaariah dan Al-Zalzalah iaitu ringkasannya,

القارعة ما القارعة

اذا زلزلت الارض زلزالها

Kedua-dua surah itu mengisahkan akan kejadian hari kiamat. Peristiwa Thunami di Aceh membawa saya tergamam akan mengenangkan kejadian itu. Memanggil diri saya menyelami apa yang terjadi pada bumi dan membawa saya menghayati akan kejadian alam serta asbab memusnahannya sangat mudah dan terdedah kepada kehancuran.

Pengajaran daripada firman surah itu juga adalah, akan timbangan baik dan buruk kita yang kita lakukan di atas muka bumi ini akan dihitung di sisi Allah kelak.

Setiap yang kecil mahupun besar apa yang dilakukan tetap diperhati Allah dan diberi ganjarannya.

Semoga kita terus beramal soleh dan sentiasa mendoakan kebaikan atas segala pengajaran yang kita perolehi. Amin.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com