RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 13 Oktober 2009

MENCARI BAHAGIA

Salam Semua,

Saya tertarik dengan perkataan MENCARI BAHAGIA ni sebab bila difikir semula semua kita mencarinya.

Merujuk kepada Al-Quran, Hadis, Kitab, Majalah dan Internet, pelbagai maklumat yang boleh didapati. Apa yang telah diwahyukan sesuatu yang sudah pasti benar. Namun satu yang mengasyikkan saya ketika menelusuri pemikiran dan penulisan sama ada Bahasa Melayu, Arab mahupun Inggeris, saya dapati memang manusia mencari kebahagiaan dalam dunia ini.

Begitulah keanehan yang berlaku dalam pelbagai watak dan kecenderungan manusia tentang alam ini. Ada yang beranggapan DUIT adalah lambang kebahagiaan. Apabila sakit, betapa SIHAT menjamin kebahagiaan. Ada pula meletakkan KUASA adalah lambang kebahagiaan. Apabila sudah sibuk berKUASA, betapa masa yang lapang untuk anak dan keluarga pula menjadikan diri rasa bahagia.

Aneh kan!?...oleh yang demikian mari kita singkap erti sebenar BAHAGIA, IMAN, TAQWA, SYURGA, NIKMAT, GEMBIRA serta banyak yang abstrak yang perlu kita hayati dalam hidup ini.

Ada DUIT kita boleh mendapatkan pelbagai produk dan perkhidmatan. Ada KUASA boleh meletakkan Agama Suci yang kita anuti ini pada tempat dan imej yang tepat. Ada HARTA boleh kita beramal jariah. Ada anak-anak, cucu-cicit boleh mengembirakan hari tua. Ada pula anak dan keturunan yang soleh mendoakan kita di alam barzakh.

(",) walau dunia ini banyak yang tidak baik yang kita perhatikan, namun yang pasti pernah persoalan itu menjadi hujah malaikat dalam penciptaan manusia. Hakikatnya Allah lebih mengetahui apa yang DIA lakukan.

Salam Sayang buat semua. Moga BAHAGIA milik kita.

Tiada ulasan:

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com