RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Selasa, 30 Jun 2009

TEGURAN, KRITIKAN DAN KESEMPURNAAN

Jarang orang suka ditegur, dikritik dan dikomen. Pedih menerima kritikan terkadang menyebabkan kita hilang motivasi. Namun jika kita teliti mereka yang bangkit selepas dikritik lebih hebat sebelum dirinya dikritik.

Manusia akan tersentuh dengan pujian dan juga kejian. Unsur positif dan negatif telah menjadi lazim dalam hidup manusia.

Jika dilihat 'uslub' atau cara Allah menjelaskan kepada manusia di dalam Al-Quran tentang kehendak-Nya juga mempunyai kaedah positif dan negatif.

البشير (Berita Baik atau Galakan Positif) dan النذير (Amaran atau kaedah negatif). Dengan menggunakan galakan berbuat baik itu ganjarannya syurga dan jahat itu balasannya neraka, maka manusia berlumba berbuat baik. Sama ada disebabkan ingin masuk syurga atau takut masuk neraka.

Begitu juga dengan soalan berbunyi; Kenapa adanya penyakit itu dan ini? Kenapa Allah s.w.t ciptakan babi kalau ianya merbahaya? Kenapa Allah ciptakan eades?

Sekali imbas seolah Allah s.w.t ingin manusia terbeban dengan masalah ini. Jangan kita lupa, ada antara manusia yang menjaga kebersihan diri dan persekitarannya hanya kerana takutkan penyakit atau serangan serangga ini...tidak kerana ikhlas menjaga kesihatan dan kebersihan diri dan persekitaran...

Jumpa lagi...(",)

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com