RADIO MALAYSIA PAHANGFM

Untuk mendengar RADIO MALAYSIA PAHANGFM...Satu Pilihan...di internet sila klik

FREKUENSI PAHANGFM

Kuantan, 104.1mhz | Pekan, 104.1mhz | Rompin, 91.9mhz | Maran, 92.00mhz | Jerantut, 92.7mhz | Temerloh, Bera, Lipis, Raub, Bentong, Kuala Lumpur, Lembah Klang, Putrajaya, 107.5mhz | Kemaman, 104.1mhz

Pengikut

Custom Search

Bilangan 'Hits' Blog Kalam Damai

Realtime Online

Sabtu, 23 Mei 2009

BALA' ATAU UJIAN ?

Terima Kasih Ustaz Sufi atas persoalan yang ditimbulkan. Maaf atas kelewatan memberi respon ini.

Saya juga suka bertanya kepada Ustaz Sufi, jika Ustaz Sakit, adakah ianya merupakan satu bala' yang menimpa Ustaz atau ianya satu ujian untuk ustaz?

Pada hemat saya, segala apa yang berlaku...boleh kita katakan ianya bala' atau boleh juga kita katakan ujian buat seseorang itu...

Secara lazimnya, semua orang akan merasai sakit. Semua kita juga akan merasai mati. Itu fitrahnya kita.

Secara mudah, jika kita ditimpa kelemahan...seperti sakit, miskin, lemah, tua, buruk rupa, cacat, papa dan sebagainya segala jenis kelemahan yang lain dan kita menerimanya dengan mencemuh dan tidak redha dengan keadaan ini serta berterusan dengan dosa maka saya yakin ianya satu BALA'.

Sebaliknya, jika kita ditimpa kelemahan seperti yang telah dinyatakan tetapi cara kita menerimanya denga redha, dan terus berikhtiar untuk mengatasi dalam lingkungan kuasa yang ada pada manusia dan tidak berterusan dalam dosa dan maksiat...maka ianya adalah UJIAN.

Pada hemat saya, apa yang berlaku secara keseluruhannya di Tanah Air kita adalah ujian kerana kita sentiasa memperbaiki kelemahan yang ada secara berterusan. Pandangan ini saya nyatakan berdasarkan kepada melihat secara menyeluruh tidak bersifat individu.

Terima kasih sekali lagi buat Ustaz...Wallahua'alam...
Itulah yang kita boleh hayati...

Tiada ulasan:

SENARAI CATATAN TERDAHULU

MENDENGAR BACAAN AL-QURAN 'ONLINE'

Listen to Quran

Rileks-rileks...

Untuk bagi makan ikan-ikan, sila klikkan tetikus ke dalam kolam. (",)

E-MAIL KAMI

Sebarang cadangan, anda boleh emailkan kepada kalamdamai07.pahangfm@blogger.com